Kadangi Kanadoje, o ypač prerijose, yra daug ukrainiečių kilmės kanadiečių, čia balandėliai yra gana dažnas reiškinys ne tik restoranuose, bet ir ant švenčių stalo.

Dažnai jie valgomi ne kaip pagrindinis patiekalas, bet kaip garnyras prie mėsos patiekalų.

Balandėliai Kanadoje dažnai valgomi per šventes – Velykas, Padėkos dieną, Kalėdas.

Nuo mums įprastų lietuviškų skiriasi tuo, kad yra vyniojami į raugintą, o ne šviežią kopūstą, ir šiek tiek skiriasi padažas, nors esmė panaši.

Dėl rauginto kopūsto šių balandėlių skonis stipresnis, rūgštesnis ir – bent jau man – gal net skanesnis nei lietuviškų.

Pilnas ukrainietiškų balandėlių receptas įrašo apačioje.

ukrainietiski balandeliai receptas

Ukrainietiški balandėliai

Ukrainietiškų balandėlių Kanadoje receptas
Course Main Course
Cuisine Canadian, Ukrainian

Ingredients
  

  • 350 g maltos jautienos
  • 350 g maltos kiaulienos
  • 350 g virtų ryžių
  • 1 raugintas kopūstas
  • 5-6 skiltelės česnako
  • 1 svogūnas vidutinio dydžio
  • 1 l pomidorų arba įvairių daržovių sultys
  • 1 skardinė trintos pomidorų sriubos (arba pomidorų pastos ir papildomai sulčių)
  • 1 lauro lapas

Instructions
 

  • Į didelį indą sudėti visą maltą mėsą, ryžius ir gausiai padruskinti ir papipirinti.
  • Svogūną smulkiai supjaustyti, česnaką susmulkinti arba sutrinti. Suberti į mėsą su ryžiais ir viską gerai išmaišyti.
    ukrainietiski balandeliai receptas
  • Rauginto kopūsto lapus atskirti, o pačius mažiausius smulkiai supjaustyti.
  • Mėsos įdarą vynioti į kopūsto lapus ir formuoti nedidelius balandėlius. Juos dėti į gilų indą su dangčiu, kuris tinka kepti orkaitėje. Priklausomai nuo kopūsto dydžio ir įdaro kiekio, turėtų gautis apie 40-50 balandėlių.
  • Likusį susmulkintą kopūstą suberti ant balandėlių viršaus, arba sukaišioti į tarpus.
  • VIską užpilti pomidorų arba įvairių daržovių sultimis, kad apsemtų bent per porą centimetrų. Ant viršaus po šaukštą užpilti pomidorų sriuba. Jei jos neturite, naudokite šiek tiek daugiau pomidorų sulčių, į kurias įmaišykite gerą šaukštą pomidorų tyrės. Į padažą įkiškite lauro lapą.
  • Uždenkite dangčiu ir kepkite orkaitėje 180C temperatūroje apie gerą valandą, kol iškeps mėsa ir sutirštės padažas.
Keyword ukrainietiski balandeliai